1. UNIT PENGURUSAN SEKOLAH
  2. UNIT KGSK & PEPERIKSAAN
  3. UNIT HAL EHWAL MURID
  4. UNIT ICT
  5. UNIT PENTADBIRAN

Soalan : Bagaimana membuat pertukaran antara sekolah kerajaan? 
Jawapan : 
Bagi Warganegara gunakan borang P.U(A)275 Jadual Ketiga. Dapatkan daripada sekolah asal. Bagi bukan warganegara gunakan Borang P.U(A) Jadual Pertama .Dapatkan dari sekolah asal. Hanya ibu bapa atau penjaga yang sah dari undang-undang dibenarkan membuat permohonan ini. Borang-borang yang lengkap dikemukan kepada : Jabatan Pelajaran Negeri bagi pertukaran antara negeri. Pejabat Pelajaran Daerah bagi pertukaran antara atau dalam negeri


Soalan : Bagaimana hendak masuk ke Tingkatan 6 bawah Sekolah Kerajaan? 
Jawapan : Kemasukan ke Tingkatan 6 bawah aliran Sains dan Kemanusiaan Sekolah Kerajaan adalah berdasarkan tawaran dari Kementerian Pelajaran Malaysia


Soalan : Mengapakan anak saya tidak dapat ditempatkan di sekolah yang dipohon? 
Jawapan : Penemptan ke sekolah harian biasa adalah berdasarkan kekosongan tempat dan zon penempatan. Penempatan ke sekolah kawalan dan premier adalah berdasarkan keputusan peperiksaan awam ,kekosongan tempat dan alamat rumah


Soalan : Bagaimana hendak bersekolah dari sekolah persendirian/swasta ke sekolah kerajaan? 
Jawapan : Permohonan hendaklah dibuat di Sektor Pengurusan Sekolah, Jabatan Pelajaran Negeri dengan mengisi borang permohonan (PERMOHONAN KEMASUKAN MURID KE SEKOLAH MENENGAH KERAJAAN/BANTUAN KERAJAAN KEMENTERIAN PELAJARAN) bersama dokumen/salinan (Sijil Lahir depan dan belakang, Kad Pengenalan depan dan belakang, Surat berhenti sekolah rendah/menengah, Keputusan peperiksaan UPSR dan PMR, Laporan Disiplin dari sekolah asal) yang berkenaan sebelum kelulusan diberi. Setelah mendapat surat kelulusan dari Jabatan Pelajaran Negeri barulah ke Pejabat Pelajaran Daerah untuk ditempatkan di sekolah berdasarkan kekosongan tempat dan alamat rumah.


Soalan : Bagaiman membuat rayuan untuk bersekolah semula? 
Jawapan : 1. Perkara-perkara yang perlu ada : (i) Surat buang sekolah atau surat berhenti sekolah (ii) Salinan Kad Pengenalan ibu/bapa/waris(1 salinan) (iii) Salinan Kad Pengenalan Pelajar (1 salinan) (iv) Surat Rayuan untuk bersekolah semula ditujukan kepada Pengarah Pelajaran Negeri ,Jabatan Pendidikan Negeri Kedah Kompleks Pendidikan Stadium, Jalan, Jalan Pendidikan, Taman Alor Malai, 05000 Alor Setar, Kedah (u.p: Unit Perhubungan dan Pendaftaran) (v) Salinan sijil PMR jika Tingkatan 4 (Sudah mendaftar PMR atau SPM) pada tahun berkenaan jika Tingkatan 3 atau 5) 2. Setelah surat dan borang lengkap sila ke Jabatan Pelajaran Negeri  bersama-sama dengan pelajar (berpakaian seragam sekolah) dan sahsiah diri yang baik seperti rambut pendek 3. Jawapan samaada anak/jagaan tuan/puan berjaya atau tidak bersekolah semula akan dihantar melalui surat dalam masa 1 hingga 2 minggu. 4. Anak/jagaan tuan/puan hanya boleh bersekolah semula setelah tuan/puan menerima surat daripada Jabatan Pelajaran Negeri  5. Setelah mendapat surat kelulusan dari Jabatan Pelajaran  datang ke Pejabat Pelajaran Daerah membawa bersama murid berkenaan dengan berpakaian seragam sekolah dan penempatan akan dilakukan berdasarkan kekosongan tempat dan alamat rumah.

 

Soalan : Apakah syarat-syarat yang perlu ada untuk memohon Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) ? 
Jawapan : 1. Memiliki ijazah yang diiktiraf oleh kerajaan 2. Mengemukakan permohonan menggunakan borang Guru Sandaran Tidak Terlatih yang ada di Pejabat Pelajaran Daerah 3. Pengambilan bergantung kepada waran yang dibenarkan berdasarakan kekosongan jawatan yang ada 4. Calon akan ditemuduga untuk tujuan pemilihan.


 Soalan : Saya mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana dan ingin memohon GSTT di daerah Padang Terap dan secara kebetulan saudara saya juga tinggal di Padang Terap, Kedah. Saya ingin tahu sama ada jenis borang GSTT Johor dan Kedah adalah serupa atau tidak? Jika tidak, macam mana saya boleh memperolehi borang GSTT PPD Johor Bahru? sekian, terima kasih. 

Jawapan : Tidak. Sila hadir ke PPD Padang Terap untuk mendapatkan borang-borang berkaitan. (u.p Unit KGSK - En. Mohd Hatta B. Mat Zain)


Soalan : Jika saya hendak tahu keputusan PMR rakan saya tetapi ia engan memberitahu saya, adakah cara lain untuk mengetahu keputusannya? 
Jawapan : Keputusan peperiksaan adalah sulit.

Soalan : Bolehkah saya mintak jasa baik pihak PPD memberi saya statistik ponteng sekolah ataupun statistik salah laku pelajar sekolah sekolah di Kedah untuk kajian / thesis saya?
Jawapan : Permohonon bagi mendapatkan maklumat seperti yang dinyatakan hendaklah diajukan kepada Pengarah Pelajaran Negeri Kdah (u.p Unit Pembangunan Kemanusiaan JPNK). Permohonan hendaklah dilampirkan bersama surat akuan menjalankan kajian dari universiti berkaitan bagi tujuan melaksanakan kajian/tesis.


 

1. Bagaimanakah cara dan kaedah seseorang pegawai untuk meminjam peralatan ICT ?

a. Seseorang pegawai boleh meminjamkan peralatan Ict melalui kaedah berikut :
    Mengisi borang permohonan >> Serahkan kepada Unit ICT ( Lulus / Tidak ) >> Pemeriksaaan Alatan >>Mencatat Dalam Buku Log Pinjaman >> Penggunaan >>       
    Pemulangan

Lorem Ipsum ...

Soalan Lazim    |     Peta Laman   |  Pasukan Portal

Login (Atomic Template)

WAKTU OPERASI

waktu operasi2aa

STATISTIK/DATA

*Data Terakhir :  19 JANUARI 2020
JENIS JUM
SK 20
SJKC 1
SMK 6
SABK 3
JUMLAH SEKOLAH 30
Guru Lelaki SR 242
Guru Perempuan SR 437
Guru Lelaki SM 197 
Guru Perempuan SM  344
JUMLAH GURU 1220
Murid Sekolah Rendah 6760
Murid Sekolah Menengah 5429
JUMLAH MURID 12189
Murid Lelaki PRA  383
Murid Perempuan PRA  364
JUMLAH MURID PRA  747
Jumlah AKP (L) 65
Jumlah AKP (P)  144
JUMLAH AKP (L+P)  209
Dikemaskini : 03 June 2020.

JUMLAH PELAWAT

000515235
Hari Ini
Kelmarin
Minggu Ini
Minggu Lepas
Bulan ini
Bulan Lepas
KESELURUHAN
804
337
2433
508646
2673
17487
515235

Your IP: 35.169.107.85
2020-08-06 17:26

MEJA BANTUAN 1Bestarinet

Bantuan Teknikal : 018-7998787 
Jadual Pemasangan : 018-7998771 
Emel : moesupport@ytlcomms.my 
Aduan : 1Bestarinet Selfcare

Aduan Kerosakan ICT 
Support Ticketing System

MEJA BANTUAN PBS

Tel : 03-88843158 
Isnin - Jumaat 
8.30 pagi hingga 5.00 petang 
Rehat : 1.00 tgh - 2.00 ptg 
Kecuali Jumaat : 12.15 tgh - 2.45 ptg 
Faksimili : 03-88843156 
Emel : helpdesk.sppbs@moe.gov.my
JSN Mico template designed by JoomlaShine.com